Kućna nega starih lica i pomoć u kući
Kućna nega starih lica i pomoć u kući

Kućna nega starih lica i pomoć u kući

Šta sve spada u domen usluga kućne nege i pomoći u kući?

 

  1. Socijalno-zaštitne usluge

Upoznavanje sa socio-ekonomskim statusom i problemima stare osobe, procena stanjа i, u skladu sa potrebama, рružanjе usluа vezanih za ostvarivanje prava na penziju, socijalnu zaštitu, рodsticanjе dobrosusedskih i dobrih porodičnih odnosa, druženjе, razgovor i ohrabrivanjе stare osobe, podrška u očuvanju mentalnog zdravljа, itd.

 

  1. Higijensko-zdravstvene usluge

Роmoć u održavanju lične higijene, ishrane, sprečavanje komplikacija različitih bolesti i stanja (npr. dekubitusa zbog nepokretnosti), nabavke lekova, uspostavljanje i održavanje kontakta sa zdravstvenim službama, zdravstveno-vaspitni rad, роmoć pri kretanju i rehabilitaciji itd.

 

  1. Servisne uslube„ . .

Održavanje higijene stana, priprema obroka, pranje veša, peglanje, pranje posudja, loženje vatre, nabavka namirnica i drugih potrepština, plaćanјe računa. itd.

 

Sve navedene usluge može pružati obučena negovateljiса uz stručnu podršku saradnika Centra za socijаlni rad i Doma zdravljа, a vreme kojе je potrebno utrošiti zavisi od ројedinačnih potreba svake stare osobe; u proseku jedna poseta trajе 2-3 sata, a korisnik se obilazi nujmanje 3 puta nedeljno.

 

Ne treba zaboraviti da se u svakom segmentu rada, bio on profesionalni i1i negovateljski, treba insistirati na angažovanju ukućana i što većoj samostalnosti i angažmanu same stare osobe Takodje, negovateljica bi trebalo da podstiče dobrosusedstvo — роmoći komšiji, kad god je to moguće. Ovo je važan vid podrške za stare osobe koje žive same, a česta је slika, naročito u gradoviina, da se komšije ne poznaju medjusobno, pa ponekad ni ne znaju da pored njih živi stara osoba kojoj je potrebna podrška. I samo saznanje da se mogu pouzdati u komšiluk u slučaju potrebe veoma је značajno za usamljenu stariju osobu.